Het belang van tandenpoetsen vanaf het 1ste tandje !

Vanaf dat je baby’s eerste mooi wit tandje doorkomt wil dit zeggen dat je mag starten met poetsen. Dit is belangrijk want door de fluoride dat zich in de tandpasta bevindt, zal de baby zijn tandjes en tandvlees beschermd worden en verwijdert dit de tandplak.

 

Vanaf wanneer? Vanaf de eerste tand !

Bij de meeste baby’s zal het eerste tandje doorkomen als hij tussen de 5 en 9 maanden is. Dit is het moment dat je moet beginnen met tanden poetsen en zorgen dat dit een gewoonte wordt. Het begin is natuurlijk niet gemakkelijk volgens velen. Ik moet zeggen dat Daan in het begin dit juist gemakkelijk liet doen. Ik had een speciale vingertandenborstel zodat je makkelijk in het mondje kon gaan. De tandpasta die ik toen gebruikte was speciaal voor baby’s om de pijn te verzachten bij doorkomende tandjes. Hij zag dit gebeuren altijd als een spelletje hihi. Nu wil Daan het tandenpoetsen zelf doen haha. Ik mag hem niet helpen of er wordt weer een scene geschopt.

 

In het begin poets je 1 keer per dag en bij voorkeur in de avond nét voor het slapengaan. Je baby mag erna nog wel drinken maar best enkel water. Als je hierna melk zou geven heeft het niet veel nut en is het niet goed voor de tanden. Wanneer je kindje meer tandjes begint door te krijgen is het goed om 2maal per dag te gaan poetsen.

 

Poetsen van de tanden en het tandvlees

Met de vingertandenborstel poetste ik in zachte en verticale bewegingen. Vanaf je baby meer tanden heeft mag je horizontaal gaan poetsen. Ik zal steeds het tandvlees meepoetsen waar nog geen tandjes doorstaan. Zo wordt er niet alleen tandplak verwijdert maar zal het tandvlees op die manier gemasseerd worden en dat kan verzachtend werken wanneer dit wat rood en gezwollen staat omdat er tandje aan het doorkomen is.

 

Baby/peuter tandpasta en tandenborstel

Als je de baby of je peuter zijn tanden goed wil poetsen moet je gebruikmaken van een speciale peutertandpasta en tandenborstel.

Je hebt er in verschillende geuren en kleuren maar die van Bumba van DentalCare , daar zijn we echt fan van! Mijn zoontje is gek op Bumba dus dit zorgt voor een superleuke afleiding om het poetsen ook makkelijker te maken aangezien hij graag eens bijt op de tandenborstel.

 

DentalCare

De tandpasta van DentalCare komt in een tube van 75 ml met de vrolijke Bumba op. De tandpasta is speciaal ontwikkeld voor het beschermen van het melkgebit van onze kindjes en het fluoridegehalte is aangepast aan hun leeftijd zodat het zeker niet schadelijk is. De fluoride versterkt het tandglazuur en zal voorkomen dat er gaatjes ontstaan in het melkgebitje. Deze bevat natriumfluoride wat ervoor zorgt dat je niet hoeft na te spoelen. Ideaal dus want zo’n kleintje kan nog niet gaan spoelen.

De tandenborstel is even vrolijk en je hebt deze ook in het roze voor meisjes. De steel is gemaakt van een zacht rubber waardoor deze beter in de hand ligt van je kindje. De kop zelf is klein zodat je op alle plaatsen kan poetsen, ook de moeilijk bereikbare delen in het gebit. De haartjes zijn extra zacht wat goed is voor de tandjes en het tandvlees.

Deze tandpasta en tandenborstel is bedoelt voor kindjes van 0 tot 4 jaar.

 

Tips om het poetsen aangenamer te laten verlopen

  • Zorg voor een leuk design van tandenborstel en tandpasta. Daan is zo beter afgeleid en kan terwijl naar zijn geliefde Bumba kijken haha.
  • Maak van het poetsen een leuke gebeurtenis door terwijl een liedje te zingen, een beetje gek doen,…
  • Vertel een verhaaltje, zeg wat je doet en waarom
  • Laat je kindje eens de tandenborstel vasthouden, onderzoeken, proeven…

 

*Te koop bij jou apotheek en de betere babyspeciaalzaken*

 

Vanaf wanneer zijn jullie begonnen met poetsen? Gaat het vlot?

 

Veel liefs ,

Karen en Daan xoxo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s